## Functional Skills Mathematics

## (Entry Level 3)

## â€‹

## Topic 11: Money

Some of these questions are simple additions to find a total cost.

â€‹

For example:

£4.50 + £3.80

â€‹

If you use a calculator to find this total, the answer will come out like this:

â€‹

4.50 + 3.80 = 8.3

â€‹

Be aware that the total is £8.30 (8 pounds and 30 pence).

The calculator does not show the final zero, because 8.30 is the same thing as 8.3

â€‹

The calculator works with numbers, not with pounds and pence. You need to remember to put the zero back, for your answer to be correct. Also, remember the pound sign!

â€‹

â€‹

â€‹

Other questions here involve calculating wages.

You may be told the hourly rate, and the number of hours worked, and asked to work out the amount earned.

â€‹

For example

A job pays £10 per hour. How much would you earn in 3 days, working 7 hours per day?

â€‹

To answer this you need to multiply twice.

â€‹

£10 × 7 = £70. This is the amount earned each day.

â€‹

£70 × 3 = £210. This is the amount earned in three days.

â€‹

â€‹

â€‹